Στιβαγμένα χαρτιά σε συρτάρια που αποφάσισα να τα μεταφέρω σε ηλεκτρονική μορφή και να τα μοιραστώ μαζί σας

Sunday, October 28, 2012

Μους Μόκα


Υλικά
  • 20 γρ. βούτυρο
  • 200 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα
  • 4 κουταλιές της σούπας στιγμιαίο καφέ διαλυμένο σε 1 σφηνάκι εσπρέσσο ή πολύ δυνατό γαλλικό
  • 6 αυγά( χωριστά οι κρόκοι απο τα ασπράδια)
  • 75 γρ. ζάχαρη
  • 250gr. κρέμα γάλακτος χτυπημένη σε σαντυγί με 25 γρ ζάχαρη

Α΄ Μίγμα(μαρέγκα)
Χτυπάμε τα ασπράδια στο μίξερ σε δυνατή ταχύτητα. Όταν γίνουν αφρός προσθέτουμε τη μισή ζάχαρη και χτυπάμε 10΄ ακόμα(να αποκτήσουν υφή στόκου). Κατεβάζουμε από το μίξερ και μεταφέρουμε σε άλλο μπώλ. Αφήνουμε εκτός ψυγείου μακριά από υγρασία.

Β΄ Μίγμα
Λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπάιν μαρί με το βούτηρο και αφήνουμε να κρυώσει. Όταν κρυώσει προσθέτουμε τον καφέ και ανακατεύουμε.

Γ΄ Μίγμα
Χτυπάμε στο μίξερ(δεν χρειάζεται πλύσιμο από τη μαρέγκα) τους κρόκους με την υπόλοιπη ζάχαρη. Όταν ασπρίσουν προσθέτουμε σιγά σιγά αλλα με συνεχόμενη ροή το Β΄ Μίγμα. Κατεβάζουμε από το μίξερ και ενσωματώνουμε εναλάξ(ανακατεύουμε με τη χούφτα μας φέρνοντας το μίγμα από κάτω προς τα πάνω κ κυκλικά) μια χούφτα σαντιγί κ μια χούφτα μαρέγκα(Α΄ Μίγμα) μέχρι την πλήρη ομογενοποίηση όλων των μιγμάτων(Α΄+ Β΄+ Γ΄+ Σαντιγί= Μούς Μόκα).

Tips: Τα αυγά να είναι εκτός ψυγείου τουλάχιστον 3 ώρες αλλά όχι σε ζεστό μερός. Όταν λέμε θερμοκρασία δωματίου εννοούμε αυτή που είχαν οι πέτρινοι πύργοι με 1 μέτρο πέτρα χωρίς θέρμανση το 17 αιώνα(περίπου 10 οc). Ενσωματώνουμε πρώτα σαντιγί και μετά μαρέγκα γιατί απευθείας επαφή ύγρου μίγματος με μαρέγκα είμαι καταστροφή για την ίδια τη μαρέγκα.

No comments:

Post a Comment