Στιβαγμένα χαρτιά σε συρτάρια που αποφάσισα να τα μεταφέρω σε ηλεκτρονική μορφή και να τα μοιραστώ μαζί σας

Saturday, March 1, 2014

Ταραμοσαλάτα (από τον Γιάννη Λουκάκο)

  Δεν έχει ούτε ψωμί, ούτε πατάτα και είναι πεντανόστιμη !

Υλικά

  • 150 γρ. λευκός ταραμάς
  • 75 γρ. κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
  • 95 γρ. κρεμμύδι σοφρίτο*
  • 500 γρ. ηλιέλαιο
  • 65 γρ. ελαιόλαδο
  • 100 γρ. νερό, κρύο
  • 20 γρ. λεμόνι, χυμός


    Σε μια κανάτα ρίχνουμε το ελαιόλαδο και το ηλιέλαιο.
    Σε ένα μπλέντερ ή πολυμηχάνημα ρίχνουμε τα υπόλοιπα υλικά εκτός από το νερό και τα αλέθουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν.
    Συνεχίζουμε να αλέθουμε και προσθέτουμε στο μείγμα τα δύο είδη του λαδιού πολύ αργά στην αρχή, σχεδόν σταγόνα-σταγόνα, και όταν η σάλτσα αρχίσει να πήζει, σε συνεχή ροή.
    Διορθώνουμε τη υφή του ταραμά με το κρύο νερό, αν χρειάζεται, και το διατηρούμε στο ψυγείο.



    *Κρεμμύδι σοφρίτο (προσαρμόστε την ποσότητα στα γραμμάρια που θέλει η κάθε συνταγή)
    • 600 γρ. κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
    • 60 γρ. ελαιόλαδο
    • αλάτι

      Ζεσταίνουμε μια κατσαρόλα σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το κρεμμύδι, αλατίζουμε και ιδρώνουμε χωρίς να πάρει χρώμα μέχρι να μαλακώσει εντελώς. Κρυώνουμε και διατηρούμε στο ψυγείο.

No comments:

Post a Comment